‘Je leven lang ontwikkelen is een no-brainer’
Brancheorganisatie NRTO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) behartigt de belangen van private opleiders in Nederland. Regina Coeli is een van de ruim 900 leden van de NRTO. Hun missie: ‘Het beste uit mensen (jong en volwassen) halen, talenten ontwikkelen en mensen helpen hun ambities te realiseren.’ In dat kader is NRTO groot voorstander van een leven lang ontwikkelen. Regina Coeli ging daarover in gesprek met NRTO-directeur Ciel Stevens.
“Waar het bij een leven lang ontwikkelen om gaat”, geeft Ciel aan, “is dat mensen gedurende hun leven kansen moeten krijgen om zich te kunnen ontplooien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Op die manier blijf je als persoon wendbaar én duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt.”
Taalvaardigheid als randvoorwaarde
Daarbij gaat het niet alleen om de beroepspraktijk en de professionele vaardigheden, maar ook om de zogenaamde ‘soft skills’, zoals goed communiceren, samenwerken of leiderschap.” Taalvaardigheid is daarin ‘randvoorwaardelijk’, volgens Ciel. “Neem bijvoorbeeld een groepshulp in de kinderopvang die op de groep nog wel uit de voeten kan met de eigen taal of ‘vakantie-Engels’, maar door wil groeien naar pedagogisch medewerker. Dan is een goede taalbeheersing absoluut een randvoorwaarde.”
Als we doorgaan naar een leven lang ontwikkelen vanuit het perspectief van de werkgever, geeft Ciel terecht aan dat die vraag uiteraard aan werkgevers zélf gesteld zou moeten worden. Maar met een beetje wensdenken is niks mis, en dus vertelt Ciel wat ze zou wíllen hoe de werkgevers het zien.
“Als je medewerkers in staat stelt om zich te ontwikkelen, halen ze daar voldoening en eigenwaarde uit.”
Ciel Stevens
Onderdeel van de oplossing
“Een leven lang ontwikkelen is een no-brainer”, geeft Ciel aan. “We hebben genoeg actuele uitdagingen die maken dat een leven lang ontwikkelen cruciaal is. Om te beginnen is er de krapte op de arbeidsmarkt en moeten we mensen zo slim mogelijk inzetten. Of kijk naar de transities waar we midden in zitten of die aanstaande zijn, zoals de energietransitie, de IT-transitie, et cetera. En dan is er nog de arbeidsproductiviteit die in Nederland omlaag gaat. Dat vind ik zorgelijk, zeker in het licht van de migratiebeperkingen die dit kabinet voorstaat. Scholing is daarom echt een cruciaal onderdeel van de oplossing om de uitdagingen waar we voor staan aan te kunnen.”
Ciel snapt de uitdagingen van werkgevers echter ook. “Ze hebben vaak al minder mensen om hetzelfde of meer werk te doen. Maar”, zo benadrukt ze, “uit diverse onderzoeken is gebleken dat, wanneer je medewerkers in staat stelt om zich te kunnen ontwikkelen, ze daar voldoening en eigenwaarde uit halen. Scholing brengt uiteindelijk ook het welvaartsniveau in Nederland omhoog, dus het mes snijdt aan twee kanten. We kunnen eigenlijk niet anders dan onszelf blijven ontwikkelen, en dat zou op de werkvloer voelbaar moeten zijn.”
‘Gun het jezelf’
Maar zelfs al moedigen werkgevers hun medewerkers aan om een opleiding te gaan doen en is er budget, dan nog moet de medewerker die opleiding zien in te passen in zijn of haar leven op dat moment. “Er moet altijd een redelijke balans zijn tussen werk, privé en eventuele zorgtaken”, vervolgt Ciel. “En als die balans er niet is, denk je vaak als eerste: ‘laat die opleiding maar even zitten’. Helemaal als ze hun schoolperiode negatief hebben ervaren. Daartegenover staat dat momenteel jaarlijks 2,4 miljoen volwassenen een opleiding volgen en dat over het algemeen als positief ervaren. De ervaring van vroeger hoeft dus echt niet die van nu te zijn. Ik zou iedereen dan ook willen aanmoedigen om het avontuur aan te gaan, en die opleiding te gaan doen!”
Voor de ruim 1,7 miljoen zzp’ers in Nederland is de drempel om een opleiding gaan doen misschien nóg wel iets hoger: want als je bezig bent met scholing, kun je niet werken en heb je dus geen inkomen. Ciel: “Tegen de zzp’ers zou ik willen zeggen: ‘gun het jezelf’. Want ook een zzp’er moet actueel blijven en zichzelf continue kunnen bewijzen. En daar is scholing een cruciale factor in. Om de lat voor de zzp’er (en alle anderen) iets lager te leggen, zou ik de overheid willen oproepen om scholing financieel laagdrempeliger te maken en opnieuw een vorm van leerrechten te introduceren. Daar zijn we als belangenbehartiger ook mee bezig in Den Haag”, besluit Ciel.
“We zijn altijd al internationaal georiënteerd geweest, en daar heb je talen voor nodig.”
Ciel Stevens
Wereldspelers
Gaan we nog even terug naar de taalvaardigheid en de toegevoegde waarde van een bredere talenkennis. Ciel noemt meteen BNR Wereldveroveraars, de door Regina Coeli gesponsorde podcast (zie ook verderop in dit magazine). “’Wereldspelers’ is natuurlijk al een mooie term”, vervolgt Ciel, “maar het geeft ook aan waar we als Nederland staan in de wereld. We zijn al altijd internationaal georiënteerd geweest, en daar heb je talen voor nodig. Om handel te drijven, wat we al van oudsher doen. Maar bijvoorbeeld ook voor de hoogwaardige technologie die we met Brainport Eindhoven binnenhalen, of om onze kennis op het gebied van watermanagement wereldwijd in te zetten. Dat reikt verder dan Nederland.”
Een echte alfa
Die drang om verder te kijken dan de landsgrenzen heeft Ciel zelf ook. “Ik heb Europese studies gedaan, met als hoofdtaal Frans.” Waarna ze bekent: “Mijn Frans is eigenlijk beter dan mijn Engels. Misschien zou ik toch eens langs zou moeten gaan bij Regina Coeli om mijn Engels wat beter op orde te brengen.” Mocht ze er ooit nog eens aan toe komen om een nieuwe taal te leren, dan kiest ze voor Spaans. “Dat vind ik echt een mooie taal, met veel temperament!”