Breinleren in de praktijk
Cursisten hebben het misschien niet door, maar bij de opzet van de taaltrainingen past Regina Coeli waar mogelijk de zes ‘breinprincipes’ toe.* Hoe deze breinprincipes werken, lees je elders in dit magazine. Zo zorgt Regina Coeli ervoor dat jouw hersenen optimaal kunnen werken bij het leren van een vreemde taal.
*Grondlegger van de zes breinprincipes is Gerjanne Dirksen, oprichter van BreinCentraal Leren Instituut (BCL Instituut)
Focus
Met jouw leerdoelen bepaal je je eigen focus. Dit zorgt ervoor dat je weinig zijpaadjes neemt, maar gericht naar je doel toe werkt. Samen met de taaltrainers. Om je tijdens de training zo goed mogelijk te kunnen richten op het leren van de taal heerst er rust in het taleninstituut en zorgen we voor zo min mogelijk afleiding. Waar we ook voor zorgen is goed eten en drinken en ruimte om even naar buiten te gaan voor een ‘frisse neus’: honger, dorst en te weinig frisse lucht vragen namelijk veel aandacht van je hersenen!
Voortbouwen
Als je bij Regina Coeli start met je training, begin je zeker niet bij het begin. Al vanaf de eerste les bouwen de taaltrainers voort op jouw bestaande kennis. Dat wat je al weet wordt niet meer behandeld, ook de dingen die je logischerwijs al weet, bijvoorbeeld omdat ze hetzelfde zijn als in een taal die je al spreekt. Daar wijzen we je op. Lekker efficiënt dus! En we zorgen ervoor dat de lessen van de taaltrainers elkaar logisch opvolgen: daar waar de ene taaltrainer eindigt, gaat de volgende taaltrainer verder.
We zorgen voor goed eten en drinken en tijd voor een ‘frisse neus’
Herhalen
Herhaling is ontzettend belangrijk, maar hoeft helemaal niet saai te zijn! Nieuwe stof oefen je in de les met de taaltrainer in verschillende vormen, daarna oefen je met e-learning of een zelfstudieopdracht. Veel woordenschatoefeningen zijn zo opgebouwd dat je een woord meerdere keren in een verschillende context ziet. Ook zorgen we in het programma voor voldoende afwisseling tussen lessen en pauzes om je brein de nodige rust te geven.
Zintuiglijk rijk
Een taal leren bij Regina Coeli is veel meer dan alleen woordjes stampen. We zorgen ervoor dat jij al je zintuigen kunt inzetten om de taal optimaal tot je te kunnen nemen. Tijdens je opdrachten ben je actief met de lesstof bezig: schrijven, praten, luisteren, een wandeling maken, een les buiten volgen. Of wat dacht je van de taaltafels, waar je tijdens het eten converseert in de taal die je aan het leren bent. We passen zoveel mogelijk verschillende werkvormen toe. En tijdens de lessen is alle aandacht van de taaltrainer voor jou.
De lessen bouwen op elkaar voort, zodat je aan het eind van de dag steeds een stap voorwaarts hebt gezet.
Emotie
Je komt bij Regina Coeli niet in een emotionele achtbaan terecht, maar we zullen niet ontkennen dat een training soms intensief kan zijn, ook op emotioneel vlak. Zo zul je een beetje stress tijdens de training ervaren omdat je soms maar kort de tijd krijgt om een opdracht voor te bereiden. Gelukkig geven de taaltrainers je naast je belangrijkste verbeterpunten ook gericht complimenten en zorgen we voor een positieve leercurve: de lessen bouwen op elkaar voort, zodat je aan het eind van de dag steeds een stap voorwaarts hebt gezet.
Bij Regina Coeli kun je je ei kwijt - als je daar behoefte aan hebt - je zit met elkaar immers in hetzelfde schuitje. Tijdens je training heb je volop contact met mensen: tijdens de taaltafels, met taaltrainers, medecursisten en andere medewerkers van Regina Coeli. Als je liever even alleen buiten een rondje wil lopen om tot rust te komen, kan dat natuurlijk ook!
Creatie
Iets creëren tijdens een taaltraining, hoe dan? Je zult geen schilderij gaan maken, maar door allerlei verschillende opdrachten te doen die bij jou passen, zoals het maken van een woordweb of een rollenspel, ben je wel bezig met creatie. Bekijk bijvoorbeeld eens het YouTubefilmpje van Brecht die Duits leert voor haar opleiding hospitality en doet alsof de trainer een gast is.